Importanta inventarierii: 5 motive pentru care orice afacere are nevoie de inventarieri periodice.
Daca ati renuntat la primul dumneavoastra inventar, sau nu stiti sigur daca intr-adevar aveti nevoie de unul, speram ca acest articol sa va motiveze din nou! Fie ca afacerea dumneavoastra este mica sau mare, se merita sa efectuati inventare regulate – literalmente!
Prin realizarea de inventare regulate si analizand mai amanuntit magazinele dumneavoastra, veti descoperi noi metode de a creste profitul si de a va imbunatati afacerea.
Permiteti sa va convingem ca inventarierea este esentiala oricarei afaceri.
Ce este Inventarierea?
Inventarierea reprezinta numararea fizica si verificarea produselor care se afla in magazine sau depozite. Frecventa inventarelor poate varia de la afacere la afacere, unele preferand o data sau de doua ori pe an, in vreme ce altele opteaza pentru numaratori mai frecvente, cum ar fi o data la trei luni sau lunar.
Diferentele dintre stocul manual si inregistrari va permite sa descoperiti diferite probleme si va ajuta sa remediati lucrurile astfel incat sa aveti un control mai bun asupra stocului. Iar asta va duce la profit mai mare in viitor.
5 Motive pentru care orice afacere are nevoie de inventarieri periodic
1. Descopera furtul si identifica problemele de micsorare a stocului
Realitatea in comertul cu amanuntul este ca furtul se intampla si va avea intotdeauna un impact asupra cifrelor inventarului si va produce discrepante. Nu veti putea niciodata sa stopati complet furtul din magazine decat printr-o inventariere regulata pe care o puteti evidentia daca se intareste securitatea si se descurajeaza furtul angajatilor necinstiti. De asemenea, un inventar efectuat cu regularitate va arata problemele cu stocul deteriorat, comenzile lipsa sau deteriorate si practicile slabe de control al stocului.
2. Asigura realizarea obiectivelor de afaceri
Identificarea discrepantelor in cifrele de stoc va echivala cu diferente in cifrele financiare care sunt necesare pentru a va atinge obiectivele de afaceri. Este mult mai bine sa descoperiti aceste anomalii mai devreme decat sfarsitul anului financiar cand nu ati mai avea timp sa puneti la punct un plan de lucru.
3. Determina performanta produsului
Este important sa aveti in vedere produsele care se vand si cele care nu se vand. Un inventar va scoate asta in evidenta – daca aveti cifre mari de stoc pe un produs care se afla pe raft de ceva vreme, asta ar putea insemna ca nu se vinde bine. Deci ar trebui sa reduceti pretul sau sa mutati produsul intr-o locatie diferita pentru a pune stocul in miscare. Acelasi lucru se aplica si daca aveti mai putina cantitate pe stoc dintr-un produs decat v-ati asteptat, ca urmare a faptului ca s-a vandut bine sau se afla intr-o locatie buna.
4. Maximalizeaza procesul de comandare al stocului
Inventarierea anterior mentionata va evidentia lipsuri ale stocului de care poate nu ati fost constienti inainte si acest lucru va va cere sa comandati din nou produsele care se vand bine. De asemenea, este posibil sa aveti inregistrat ca fiind disponibil un palet intreg de produse populare dar dupa inventar se descopera ca acesta a fost deteriorat pe drum, a fost furat sau nu a fost livrat.
5.Intareste strategiile de pret
Un inventar va va pune finantele in centrul atentiei. Un inventar va ofera ocazia perfecta de a va analiza vanzarile, profitul, de a descoperi produsele care zboara de pe rafturi si cele care raman pe rafturi. Este momentul ideal de a revizui strategiile de pret pentru a va permite sa maximizati profitul.